Tuesday, April 26, 2011

Kenapa lelaki dibenarkan mempunyai lebih dari seorang isteri dalam Islam?

Dengan kata lain, kenapa poligami dibenarkan dalam Islam?


Ada yang tersenyum membaca tajuk kali ini, senyum penuh makna. Pastinya si dia yang tersenyum itu berpihak kepada kaum Adam. Ada pula yang berkerut dahi membaca tajuk ini, seakan tidak sabar mengetahui jawapannya. Pastilah dia merupakan yang berpihak kepada kaum Hawa. Satu perkara yang berjaya mewujudkan kondisi  Adam Vs Hawa ialah POLIGAMI. Aini tidak mahu hipokrit, maka terus terang Aini nyatakan di sini Aini akan sentiasa berpihak kepada kaum Hawa, dengan syarat selagi ia tidak bertentangan dengan Syariat Islam.
Poligami sebenarnya ialah nama kepada system perkahwinan di mana seseorang mempunyai lebih dari satu pasangan. Ia ada dua jenis. Pertama ialah poligini, di mana seorang lelaki berkahwin dengan lebih dari seorang wanita. Kedua ialah poliandri di mana seorang wanita mengahwini lebih dari seorang lelaki. Dalam Islam, poligini adalah dibenarkan (maksimum 4 orang) manakala poliandri adalah dilarang dan diharamkan sama sekali.
  • Tersebut ayat di dalam Al-Quran dengan tafsiran, “kahwinilah hanya seorang..”

Adakah anda tahu bahawa Al-Quran ialah satu-satunya kitab agama yang wujud di muka bumi ini yang mempunyai frasa ini, “kahwinilah hanya seorang..”? Benar, tiada kitab lain yang mengarahkan penganutnya mempunyai hanya seorang isteri kecuali Al-Quran. Sama ada dalam Veda, Ramayan, Mahabgharat, Geeta, Taurat juga Injil, kita tidak akan dapati arahan mengehadkan bilangan pasangan, namun dalam kitab-kitab ini akan sentiasa ada pernyataan bahawa seseorang boleh mengahwini seramai mana yang dia mahu. Hanya dewasa kini, para paderi Kristian juga sami Hindu mengehadkan bilangan pasangan kepada hanya satu. Kebanyakan tokoh Hindu menurut risalah agama mereka mempunyai ramai isteri. Sebagai contoh Raja Dashrat, bapa keapda Rama mempunyai lebih dari seorang isteri. Krishna juga mempunyai beberapa orang isteri. (Rujukan islamicity.com)
Pada zaman silam, lelaki Kristian dibenarkan untuk mempunyai seramai mana isteri yang dimahukan kerana dalam kitab Injil tidak pernah melarang mereka dalam hal ini. Hanya beberapa abad lepas pihak gereja telah mengehadkan bilangan isteri kepada hanya seorang.
Dalam agama Yahudi, poligini juga dibenarkan. Menurut Kitab  Taurat, Nabi Ibrahim mempunyai 3 orang isteri manakala Nabi Sulaiman mempunyai beratus orang isteri. Amalan poligini berterusan sehinggalah pada tahun 95 BC-1030 BC seorang Rabbi Yahudi bernama Gershom ben Yehudah menaikkan isu untuk menentangnya. Walaubagaimanapun, penganut Yahudi yang tinggal di negara Islam terus mengamalkan poligini sehingga lewat tahun 1950-an, sebuah akta bernama Akta Ketua Besar Rabbi Israel diwujudkan untuk mengharamkan berkahwin lebih dari seorang.
  • Sebenarnya Hindu adalah lebih poligini daripada Islam.

Dalam satu laporan, ‘Jawatankuasa Status Wanita Islam’ yang diterbitkan pada 1975, menyatakan antara tahun 1951-1961, 5.06% penganut Hindu mengamalkan poligami manakala hanya 4.32% umat Islam yang mengamalkannya. Menurut undang-undang negara India, hanya lelaki Muslim sahaja yang dibenarkan berpoligami dan ia dilarang ke atas lelaki bukan Muslim. Hanya apabila Akta Perkahwinan Hindu diwujudkan, poligami dalam Hindu telah diharamkan. Walaubagaimanapun, hanya undang-undang Negara yang mengharamkan tetapi tidak dalam kitab-kitab agama Hindu.
Baiklah, banyak pula cerita tentang fakta. Kenapa sebenarnya Islam membenarkan lelaki mempunyai lebih dari seorang isteri?
Seperti yang dibincangkan di atas, hanya Al-Quran yang menyatakan “kahwinilah hanya seorang..”. Ayat ini tedapat dalam Surah An-Nisa’:
“..Maka nikahilah perempuan (lain) yang kamu senangi; dua, tiga, atau empat. Tetapi jika kamu khuatir tidak akan mampu berlaku adil, maka nikahilah seorang saja..” (An-Nisa’ 4:3)
Sebelum Al-Quran diturunkan, tidak ada had bagi poligini. Oleh sebab itu ada lelaki yang mempunyai sehingga beratus orang isteri. Tak dapat nak dibayangkan bagaimana mengatur isteri seramai itu. Kedatangan Islam telah meletakkan had seramai 4 orang isteri sahaja dalam satu masa. Islam membenarkan lelaki Muslim berkahwin dua, tiga atau empat orang hanya jika keadaannya mampu berlaku adil kepada semua isterinya. Dalam satu ayat lain juga dalam surah An-Nisa’ menyebut,
“Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isterimu walaupun kamu sangat ingin berbuat demikian, kerana itu janganlah kamu terlalu cenderung (kepada yang kamu cintai), sehingga kamu biarkan yang lain terkatung-katung. Dan jika kamu mengadakan perbaikan dan memelihara diri (dari kecurangan), maka sungguh Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.” (An-Nisa’ 4:129)


Maka teramat jelaslah melalui ayat Allah di atas bahawa secara fitrahnya seorang suami tidak akan mampu untuk berlaku adil dengan isteri-isterinya walaupun sekuat mana dia berusaha untuknya. Disebabkan keterbatasan kemampuan itu para lelaki telah dinasihatkan oleh Rabbul Jalil agar "kahwini hanya seorang..". Dan sebenarnya poligini bukanlah satu hukum atau peraturan tetap melainkan hanya satu pengecualian pilihan. Masih ramai juga yang tersalah tafsir bahawa wajib bagi lelaki Muslim untuk mempunyai lebih dari seorang isteri.
Dalam Islam terdapat 5 kategori hukum bagi sesuatu perkara:
Fardhu- Wajib
Sunat-Digalakkan
Mubah-Harus
Makruh-Tidak digalakkan
Haram-Dilarang
Poligini termasuk dalam kategori yang diharuskan. Maka tidaklah boleh dikatakan bahawa lelaki Msulim yang mempunyai dua, tiga atau empat isteri itu adalah lebih hebat daripada lelaki Muslim yang mempunyai hanya seorang isteri.
  • Dari sudut saintifik, purata umur wanita adalah lebih lama berbanding lelaki.

Secara semulajadinya,lelaki dan perempuan dilahirkan dengan nisbah bilangan yang sama. Seorang bayi perempuan mempunyai  imunisasi yang lebih dari seorang bayi lelaki dan boleh melawan jangkitan kuman dan virus lebih baik berbanding bayi lelaki. Oleh sebab itulah kematian semasa bayi lebih tinggi dalam kalangan bayi lelaki berbanding bayi perempuan.
Jika dalam peperangan pula, sudah tentulah lebih ramai lelaki yang mati berbanding wanita kerana mereka tidak pergi berperang. Dalam kes kemalangan biasa juga lebih ramai lelaki yang terlibat berbanding wanita kerana mereka terdedah dengan pekerjaan dan aktiviti yang berisiko untuk itu. Oleh sebab itu kita dapati lebih ramai janda berbanding duda.
Di kebanyakan Negara, bilangan wanita adalah lebih ramai dari lelaki. Tidak perlu melihat jauh, cukuplah memerhati di university atau institute pengajian tinggi. Lebih ramai pelajar wanita bukan? Jurusan kejuruteraan (yang asalnya adalah bidang lelaki sahaja) kini telah mempunyai bilangan pelajar wanita yang lebih kurang sama dengan bilangan pelajar lelaki, apatah lagi jurusan lain seperti kedoktoran, kesusasteraan dan sebagainya yang sudah tentu mempunyai pelajar wanita yang berkali ganda dari lelaki. Hal ini berjaya membuktikan fakta di atas.
  • Maka mengehadkan lelaki berkahwin hanya seorang adalah tidak praktikal.

Aini bukanlah sudah pening dengan hujah namun dalam beberapa hal kita perlu melihat secara logic dan praktikal serta menilai secara adil.
Fakta yang Aini dapat dari sebuah web islamik menyebutkan, Amerika mempunyai bilangan wanita yang 7.8 billion lebih ramai dari lelaki. Untuk seorang lelaki, ada lebih kurang 7 orang wanita. Walaupun setiap lelaki di Amerika berkahwin dengan seorang wanita, masih ada lebih dari 30 million yang tinggal. Belum ditolak lagi dengan reality bahawa Amerika mempunyai 25 million gay! Rupanya tersangat ramai pengikut Elthon John, tak sanggup Aini nak menghadam fakta ini.  Britain pula mempunyai lebih 4 million wanita berbanding lelaki, Jerman mempunyai lebih 5 million wanita manakala Rusia mempunyai 9 million lebih wanita. Hanya Allah yang mengetahui berapa million lagi wanita di seluruh dunia ini.
Di Negara barat, adalah menjadi kebiasaan bagi lelaki untuk mempunyai wanita simpanan. Dalam kes ini, wanita diletakkan pada taraf yang rendah, dilihat tidak bermaruah kerana dimiliki tanpa ikatan perkahwinan dan tiada jaminan dalam hubungannya. Apa yang menyedihkan, masyarakat barat yang ini jugalah yang menentang poligini, tidak membenarkan bahkan mengharamkan lelaki berkahwin lebih dari seorang. Ketahuilah bahawa melalui hanya perkahwinan seorang wanita itu akan mendapat haknya dan maruahnya, dihormati masyarakat dan mempunyai jaminan dalam ikatan perhubungan.
Maka hanya ada dua pilihan bagi wanita yang tidak berpeluang untuk bersuami, samada berkahwin dengan lelaki yang telah berkahwin atau merelakana diri menjadi harta awam. Islam mengharuskan untuk pilihan yang pertama melalui perkahwinan tetapi mengharamkan pilihan yang kedua. Rasulullah saw menunjukkan contoh terbaik dalam berpoligami dan tidak melampaui batas-batasnya. Isteri-isteri baginda Rasulullah saw semuanya janda atau ibu tunggal, kecuali Saidatina Aisyah r.a. Baginda mengahwini beberapa orang isteri bukan kerana nafsu kecuali atas sebab membela nasib wanita yang memerlukan perlindungan dan tujuan dakwah. Jika masih ada lagi alasan lain mengapa Islam membenarkan poligami, pastinya ia juga adalah atas sebab untuk melindungi maruah wanita. Wallahua’lam.


Q’A: Sudah lama Aini mahu keluarkan entri ini. Alhamdulillah, hari ini dapat juga menulisnya. Tulisan ini adalah hasil pembacaan, perkongsian, pembelajaran (kuliah, usrah, ceramah) yang Aini hadiri. Sumber beberapa fakta dan  nombor dalam tulisan ini adalah dari web ini, www.islamicity.com. Jika ada khilaf, mohonlah ditegur agar sama-sama dapat belajar dari kesilapan.

16 comments:

user said...

MaHa SuCi ALLAH aTaS SeTiaP KeTeNtUaN...

PoLiGaMi iS oNe oF D SuNNaH Pr0pHeT MuHaMMaD saw... BuT ThErE aRe So MaNy pEoPle StiLL NoT aGrEE aBoUt tHiS...

Bagaimana pula pendapat peribadi saudari Aini tentang perkara ni?

Qalam'Aini said...

@user,
Subhanallah..itu soalan 'cepu cemas'..(^_^)

Apa yang dikehendaki syariat,termasuk tentang poligami ini Aini bersetuju dengannya. Aini sesekali tidak akan mengharamkan apa yang dihalalkan Allah,naudzubillah.

Aini hanya gadis biasa-biasa. Menulis di Q'A atas jalan dakwah,demi menyampaikan pesanan syariat. Realitinya Aini jauh tidak sekuat Ummul Mukminin Saidatina Aisyah untuk menerima hakikat dimadukan, jauh sekali lebih lemah dari Puteri Tercinta Rasulullah saw Saidatina Fatimah untuk menerima berita akan dimadukan,jika sehebat2 wanita seperti Saidatina Fatimah sendiri merasa pedih dan pilu saat menerima berita kononnya suaminya ingin menikah lagi, pastinya Aini akan lebih2 lagi sedih dan pilunya dari beliau kerana kami kaum Hawa berkongsi fitrah kasih ini..Namun di sebalik ketentuan Ilahi pasti ada hikmahnya, panas kadangkala tidak sampai ke petang, mungkin hujan di tengahari..samada bermadu, dimadukan atau kekal satu-satunya permaisuri buat suami,ia diluar kuasa manusia..Jika nanti bakal diuji, mungkin saja cinta akan pudar, mungkin saja akan terhenti dan tak mampu diteruskan lagi..hakikatnya pasti ada hikmah di sebalik setiap ketentuan..Wallahua'lam..

Q'A: terima kasih kerana sudi membaca (^_^)

Kenneth said...

lol...now i finally understand y..haha

Qalam'Aini said...

@Kenneth,
Yes..Muslim men are so lucky right, and same goes to muslim women,because of this syariah more women have more chances to get married in the era of 'less men'.

Q'A: Thanx for spending time reading here.. (^_^)

maer wan said...

Thank you for sharing.

Saya seorang lelaki, dan saya amat setuju dengan anda.

Tetapi, saya rasa ramai yang terlupa bahawa monogami itu juga sebahagian dari sunnah.

Setahu saya, masa Rasulullah saw bersama isteri pertamanya, Siti Khadijah, Baginda tidak berpoligami.

Baginda bersedih atas pemergiannya, sehingga tercatit di dalam kitab.

ery said...

Assalamualikum,
Entry yg penuh dengan pro dan kontra. Setiap yg bernyawa pasti akan mati. Itu adalah janji Allah. Jodoh juga adalah janji Allah, tiada siapa yg dpat mengungkai dan mempertikaikan janji Allah. Peperangan yg paling besar di dalam Islam adalah perang badar. Namun peperangan itu di lihat lebih kecil jika di bandingkan dengan peperangan kita melawan hawa nafsu. Segelintir masyarakat tidak dapat menerima poligami kerana mereka tidak dapat melawan nafsu untuk tidak di kongsi dan berkongsi sedangkan tanpa di sedari mereka telah melawan janji yg telah di tetapkan oleh Allah. Perspektif masyarakat dalam poligami amat buruk sekali kerana tiada sokongan dari media massa dan pihak pemerintahan yang hanya menunjukkan keburukan berbanding kebaikan.

WAllahualam

Qalam'Aini said...

@maer wan,
cukup saya setuju dengan kenyataan saudara ni, " ramai yang terlupa bahawa monogami itu juga sebahagian dari sunnah."..ia memihak pada Hawa secara otomatik..(^-^)
Apa pun yang kita lakukan syariat tetap terletak paling atas dalam setiap keputusan..

@ery,
wa'alaikumussalam..
bukan senang sebenarnya nak tulis perkara 'pro' tentang poligami ini..seorang hawa memang akan bermain emosi dengan perkataan poligami.. Hanya iman dan taqwa yang akan membantu mencerahkan fikiran yang dipengaruhi emosi begini.. Wallahu'alam.. Hasbunallahu wa ni'mal wakeel.. terima kasih kerana membaca di sini.. (^_^)

a friend said...

Panas atau sejuknya isu poligami ni brgntung kpd budaya masyrakt dan tahap kefahaman Islam ummat setmpat.
Di negara2 Arab misalnya, dari kecil anak2 sudah faham bhawa org lelaki akan atau boleh khwin lebih dari satu jadi apabila mereka besar ia sudah tdak mnjadi apa2 masalah.
Di Malaysia, rkyat mlihat ini sbagai satu isu yg panas trutama kaum hawa kerana kita tdak dibesarkn dngn kefahaman yg sbgitu dan rasanya akn mngmbil masa yg sngt lama utk itu.
Masalah lain ialah kaum adam sndiri yg masih tdak matang ilmunya....malah sikap tidak gntleman dngan cara khwin smbunyi amat mnmbulkn kemarahan dan mnabur garam diatas luka kaum isteri....
Mana mngkin keadilan akan brlaku sekiranya poligami tidak difahami oleh kedua2 pihak. Sekiranya budaya masyrakt malaysia dpt dbntuk oleh generasi baru dngn kfahaman
Islam yg sebenar, insyaallah poligami tdak akn mnjadi isu panas lagi..wallahua'lam

Qalam'Aini said...

@a friend,
sokong..isu akar umbinya ialah ilmu dan didikan..saya sendiri salah seorang yang membesar dalam didikan yang mengasingkan poligami dalam kehidupan, sehingga menjadi isu 'taboo' utk dibicara, panassss, he he.. namun, hanya Islam adalah cara hidup yang syumul dan sejahtera, tiada sebandingnya.. sama2 kita doakan agar didikan agama dalam kalangan umat di Malaysia akan berubah kepada lebih positif terhadap poligami ini..suatu hari nanti..(^^,)


Q'A: Pedihnye kalau main letak2 garam atas luka nih..(@-@)

habibah mustarim said...

Asslm saudari aini..saya hendakkan penjelasan saintifik mrngapa perempuan tidak dibenarkan kahwin lebih dari satu pada satu masa?
Terima kasih.

Qalam'Aini said...

@Habibah mustarim
Ada satu perkara yang jelas akan menghuru harakan umat manusia jika wanita dibenarkan kahwin lebih dari satu dalam 1 masa. Wanita diberi anugerah oleh Allah kemampuan untuk mengandung dan melahirkan. Jika dia mengandung dalam masa mempunyai 2 suami, anak itu akan di bin kan dengan suami mana kelak, A atau B?

edison casanova said...

mengapa pula muhammad boleh kahwin lebih dari 4?..

edison casanova said...

salam sejahtera...saya adalah seorang kristian..mengikut ajaran alkitab manusia diperbolehkan mempunyai pasangan seorang sahaja baik lelaki ataupun perempuan..tetapi,mengapa dalam islam diperbolehkan berkahwin smpai 4?..dan mengapa pula nabi islam berkahwin lebih dari 4?..

Qalam'Aini said...

@Edison Casanova,
Apa yang dilalui oleh Nabi Muhammad saw adalah khusus kepada baginda sahaja dengan hikmah yang banyak disebaliknya. Pertamanya kita wajib meyakini bahawa baginda adalah seorang Rasul Allah yang benar, terpelihara dari dosa dan rahmat bagi seluruh alam, maka setelah itu kita akan dapat menerima hakikat segala perintah yang dilaksanakan oleh baginda. Antara yang dibentangkan oleh ulama ialah, perkahwinan baginda saw lebih dari 4 membuka lebih banyak ruang dakwah untuk menyebarkan Islam. Wallaahua'lam.

edison casanova said...

Terima kasih diatas komen blas.Membuka lebih banyak ruang dakwah?..Kebanyakkan ajaran Islam sulit utk diterima akal fikiran.Kenapa pula nabi Isa yg tak berkahwin tapi ajarannya majoriti dianuti penduduk dunia..hmm

edison casanova said...

Terima kasih diatas komen blas.Membuka lebih banyak ruang dakwah?..Kebanyakkan ajaran Islam sulit utk diterima akal fikiran.Kenapa pula nabi Isa yg tak berkahwin tapi ajarannya majoriti dianuti penduduk dunia..hmm